A bën të punoj në një butik?

  Pyetje: Eselamu alejkum! Jam një vajzë 19 vjeçare, e mbuluar dhe që fali namazin, elhamdulilah. Jetoj në shtëpi me prindërit dhe anëtarët e tjerë të familjes. Gjendjen ekonomike  e kemi të dobët dhe mua më është ofruar një punë në një butik duke m’a lejuar mbulesën dhe faljen e namazit, mirëpo punaështë që jam në dilemë  se nuk po di çka të vendosi pasi jam vajzë, besoj se më kuptoni. Nuk është puna që shkoj për ndonjë qëllim të keq, por vetëm për t’i ndihmuar familjes pasi që kemi edhe borxh. Desha një këshillë, së paku nga ju. Allahu ju shpërbleftë! Përgjigje: Motër e nderuar!Sido që të jetë gjendja ekonomike në familjen tuaj, barra për mbajtjen e familjes nuk bie mbi supet tuaja për faktin se jeni femër, madje e re (po shpresoj se e keni babën dhe keni  vëllezër). Mirëpo, nuk është e […]A lejohet të punosh si rrobaqepëse?

Pyetja: Eselamu alejkum! A lejohet të punoj si rrobaqepës? Nëse nuk lejohet, a mund të di arsyet pse nuk bën të punohet si rrobaqepës? Përgjigjja: Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen e tij, mbi shokët e tij dhe mbi të gjithë ata që […]Në sa hise duhet të ndahet mishi i kurbanit?

Pyetje: Desha t’ju pyes rreth mishit të kurbanit: në sa hise duhet të ndahet ose nga sa kg duhet ndarë për secilën hise pasi burri im pret për kurban, mëzat të ri, vetëm me mixhën e vet. Sa e di unë duhet të ishin tre veta, nëse nuk gaboj, për ta blerë së bashku kurbanin dhe për ta ndarë. Gjithashtu, desha ta di edhe për ata që blejnë për kurban dash ose dele. Përgjigje: Kurbani nga kafsha dele apo dash prehet vetëm për një person, kurse në ka apo lopë mund të marrin pjesë deri në shtatë veta. Pra, mund ta therë vetëm një person, të bashkohen dy, tre, katër, pesë, gjashtë apo shtatë persona. Nuk […]A lejohet sigurimi shëndetësor?

Pyetje: Si është vendimi i Islamit për sigurime shendetësore; për më qartësi mendoj se kjo çështje ndahet në dy pjesë: 1.    Sigurimi shendëtësor që na bëhet neve të punësuarëve (sigurimi është obligativ për organizatën në të cilën unë punoj për çdo punëtor dhe si rezultat në të gjithë punëtorët e “gëzojmë” këtë sigurim pasi që […]A është i lejuar boksi si sport?

Pyetje: es selam alejkum hoxhë i nderuar Zoti ju shpërbleftë për të gjitha që po i bëni për këtë din me xhenetin firdeus. Nëse keni mundësi të më përgjigjeni për boksin si sport, feja si e konsideron të ndaluar, të lejuar apo të urryer (mekruh). Jam kureshtar ta di unë dhe një miku im. Përgjigje: Lavd-falënderimi […]A lejohet të blej banesë me kredit?

Pyetje: selamu alejkum hoxhe: Unë jetoj në Itali dhe këtu si zakonisht paguajmë qira për banesat ose shtëpinë, disa prej familjes time i kan blerë shtëpitë mirëpo me kredi në bankë. Pyetja ime ësh se a lejohet me marr kredi në bankë për të blerë një shtëpi ose banesë në vend që të paguaj qira, […]A u lejohet femrave të punojnë si shitëse?

Pyetje: Selam alejkum, hoxhë i nderuar, kam një pyetje në emër të disa motrave, a është e ndaluar që femrat të shesin (meshkujve dhe femrave) në vendet e tyre të punës si: dyqan, farmaci, treg etj.? Përgjigje: Lavd-Falënderimi i takon vetëm Allahut… Në thelb, sikur mashkullit ashtu edhe femrës i lejohet të blejë, të shesë, të […]A i lejohet gruas që të punojë si tregtare?

Pyetje: Selam alejkum, hoxhë i nderuar, kam një pyetje në emër të disa motrave, a është e ndaluar që femrat të shesin (meshkujve dhe femrave) në vendet e tyre të punës si: dyqan, farmaci, treg etj.? Përgjigje: Lavd-Falënderimi i takon vetëm Allahut… Në thelb, sikur mashkullit ashtu edhe femrës i lejohet të blejë, të shesë, të japi […]A është haram tregtia me qen, t’i blesh e t’i shesësh?

Pyetje: A  është  haram tregtia me qen, t’i blesh e t’i shesësh? Allahu  ju  shberbleftë! Përgjigje: Lavd-falënderimi i takon vetëm Allahut… Muslimanit nuk i lejohet të mbajë qen, përveç nëse ka nevojë për një qen për gjueti apo roje për bagëtinë, arën apo oborrin. Ebu Hurejra, radijallahu anhu, përcjellë se Pejgamberi, alejhi salatu ue selam, […]